Draagdoeken

Dragen met warm weer

Waar kun je fijn mee dragen als het zo warm is?

Het is weer warm in Nederland en veel mensen die dragen vinden dat lastig. Want hoe draag je nu met zulk warm weer? Kan dat wel? 

Er zijn lijstjes die rondzwerven op internet die je vertellen dat je met 30 graden niet meer mag dragen. Dat dit echt te warm is. Maar is dat eigenlijk wel zo? Is het zo arbitrair? 

Het simpele antwoord op die vraag is nee. Maar het heeft wel een aantal kanttekeningen en daar wil ik graag wat uitgebreider op in gaan. Want het is geen simpel ‘het mag wel of het mag niet’ verhaal.

Als het warm is, is het belangrijkste dat je goed op jezelf en je kindje blijft letten. Drink genoeg, blijf in de hitte van de dag het liefst zo veel mogelijk in de schaduw en doe iets rustiger aan. Eigenlijk moet je dus gewoon doen wat je ook zou doen als je niet zou dragen. 

Klinkt nog helemaal niet zo gek toch?

Want in welk opzicht is dragen immers anders dan de rest van je leven? Het is immers juist een manier om je leven veel ‘normaler’ in te kleden in mijn ogen.

De Hoppediz Ultralight in de kleur Hamburg Forest

Maar kun je het nog wat fijner maken? Waar kun je als het zo warm is dan in verhouding het fijnst mee dragen? En zijn er momenten dat je niet moet willen dragen? Zeker. Laat ik daar even beginnen, want niet voor iedereen is het fijn om te dragen met warm weer. Niet voor iedereen is het haalbaar om midden in een hittegolf met een baby tegen zich aangeplakt te zitten. 

Het is van belang om te weten dat vrouwen gemiddeld genomen er beter tegen kunnen dan mannen. Mannen kunnen met een baby tegen zich aan namelijk alleen maar opwarmen. Vrouwen (en zeker als je borstvoeding geeft) kunnen de baby zelf zelfs afkoelen met wel twee graden. Als vrouwen hebben wij twee prachtige ingebouwde vriezers zeg maar, die extra actief en reactief zijn als je borstvoeding geeft (of gegeven hebt). 

Daarnaast zijn er onder zowel mannen als vrouwen mensen die heel goed of juist heel slecht tegen hitte kunnen. Mijn man, die uit Brazilië komt, kan bijvoorbeeld veel slechter tegen de warmte dan ik. Waar hij het met onze dochter altijd veel sneller warm had, kan ik met ruim 40 dragen nog prima dragen zonder het warm te hebben en zij lijkt die eigenschap van me te hebben overgenomen. 

De ByKay Woven Wrap de Luxe – Hydrofiel in de kleur Sunny Terra

Er is echter nog iets wat best veel invloed heeft op hoe warm het is en dat is het draagmiddel. Want met een hele dikke drager of doek maak je het al snel extra warm met dit weer en er zijn prachtige opties op de markt die daar flink bij kunnen helpen. 

In deze blog wil ik daarom ingaan op wat betaalbare opties die fijn zijn met warmer weer. Want hoewel het wel steeds vaker warm is, wil je er natuurlijk ook niet de hoofdprijs voor uitgeven.

De eerste doek waar ik op in wil graan is de Hoppediz Ultralight. Deze doek kost gemiddeld €70 en is een heel dunne fijn en los geweven draagdoek, verkrijgbaar in een paar neutrale kleuren. Hij is ideaal in een enkellaagse knoop met een kleine baby, maar ook met een groter kindje is hij goed te gebruiken in een dubbellaagse knoop op de rug bijvoorbeeld als het zo warm is. Als je netjes knoopt zit dat nog steeds erg fijn. 

Hij komt al soepel uit de doos en is met een keer wassen en knopen al heel snel boterzacht.

De volgende optie is de ByKay Woven Wrap de Luxe – Hydrofiel. Deze kost ongeveer €90 en is van boterzachte hydrofielstof. Deze doek is dus geen standaard gewoven doek en heeft een hele andere feel. Hij knoopt erg makkelijk en komt al gelijk zacht uit de doos. Ook deze doek is ideaal voor een enkellaagse knoop met een kleine baby, maar ook mijn bijna zesjarige ging er zo in, in een dubbellaagse knoop, zelfs met deze warmte. Ze vond hem heel erg fijn zitten. Qua kleuren is deze te krijgen in een tweetal neutrale kleuren en twee toffe, hippe zomerkleuren. 

Wil je iets anders dan een geweven draagdoek? Wat betreft rekbare doeken is de Ergobaby Aura (tussen de €45 en €60) een prima optie. Dit is een smalle, dunne rekbare doek die zelfs met warme temperaturen goed te gebruiken is. Wat betreft dragers komen de meeste boven de honderd euro uit en deze zijn ook veel afhankelijker van pasvorm. Ik wil in dat kader dus alleen er op wijzen dat passen altijd belangrijk is omdat dit een beetje als een spijkerbroek werkt als het ware. Wat bij de een heel lekker zit, zit bij de ander nergens naar. Maar wil je met deze warme temperaturen een drager gebruiken, denk dan goed na over de dikte van de stof (gebruik bij voorkeur een drager van draagdoekstof), de banden en de ruimte die een drager heeft. 

Foto’s in dit artikel zijn gemaakt door mijn vijfjarige dochter. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *